.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

сряда, 2 май 2012 г.

ПАЕЛЯ МАРИСКО

ПАЕЛЯ МАРИСКО
Паелята  е от любимите ми ястия в които,каквото и да сложиш/пилепко месо,риба,свинско,телешко,заешко,зеленчуци и др./ няма да сбъркаш,важното е да има ориз.Паелята много наподобява прочутата джамбалая или миди по бургаски.Рецептата която предлагам е съвсем типична по съставки паеля Мариско,която по принцип се приготвя изцяло  на котлон  но аз я приготвям най-често и на фурна.
Ето и продуктите и начина на приготвяне.
ПРОДУКТИ
1глава лук
3скилидки чесън
50гр.зелен фасул от консерва или
замразен
1зелена пиперка
1червена пиперка
1домат/или 2с.л.доматено
 пюре
4/5с.л.зехтин или
олио
1ч.ч.ориз
около 700мл. зеленчуков бульон
/3ч.ч./
щипка шафран
сол,черен пипер
150гр.големи скариди
150гр.рибно филе/
хек,мерлуза или др.
150/200гр.миди с черупките
150гр.калмари или сепия
Нарежете калмарите на шайби,рибата на парчета. Измийте и почистете мидите и скаридите.


Нарежете лука и чесъна на ситно.Чушките на ивички.Запържете в зехтин лука и чушките за минута.Добавете чесъна,зеленият фасул и доматеното пюре или нарязан на ситно домат.Оставете да покъкри за минутка и прибавете калмарите и нарязаната на парченца риба.Добавете ориза и разбъркайте,за да се смеси с останалите продукти.Залейте с част от бульон и оставете ястието  да покъкри за около 3/4минути. Посолете със сол,черен пипер и щипка шафран.Прехвърлете ястието в подходяща тава .Прибавете почистените миди и скаридите.Долейте ястието с бульон и печете във  нагряна фурна на 200градуса  за около 15/20минути или до приготвянето на ориза.
  *Ако желаете да си приготвите паелята по традиционият начин,ще ви трябва специален съд с които не всеки разполага, затова за целта си пригответе по дълбок тиган.
В зехтин задушете нарязаните на ситно лук и чушки.Добавете чесъна,зеленият фасул и доматеното пюре или нарязан на ситно домат.Оставете да покъкри за минутка и прибавете калмарите и нарязаната на парченца риба.Добавете ориза и разбъркайте,за да се смеси с останалите продукти.Залейте с част от бульон.Посолете със сол,черен пипер и щипка шафран.Прибавете мидите и скаридите.Оставете ястието да покъкри за /3/4минути.На този етап ястието се разбърква и долива с бульон до готовност на ориза. Големият майсторлък, който ми убягва категорично, е хем да стане почти сухо хем пък да не е прекалено.
Които и начин да изберете за приготвяне все е вкусно. Сервирайте паелята топла и..
Да ви е сладко!




1 коментар:

  1. gore dolu e taka recepteta,ne se prigotvq vyv furnata,a n kotlon vyv specini za celta tavi i si im to4noopredelen na4in na byrkane,napravi klip i pokaji na horata to4no kak q prvqt ispancite

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...