.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 28 януари 2016 г.

Манголд(Acelga ) с бекон

Ястието е много лесно за приготвяне.От ония манджички е
който са простички на вид и с малко съставки,но с превъзходен вкус.
Срещнах по магазините  в Испания някакъв обемист треволяк,който не бях виждала на българския пазар и си нямах представа как се приготвя.Както често се случва приятелки,като се видят на по кафе си говоря и за манджи.Разговорихме се с една дружка за въпросният треволяк и тя взе,че ми донесе още на следващия ден приготвяно ястие с аселга,за да го опитам на вкус.
Допадна ми много вкусът на този зеленчук и от тогава, често присъства на нашата трапеза.
Аселга или манголд със сигурност,ще допадне на любителите на листните зеленчуци  с  приятният си аромат на прясно откъсната царевица ( поне на мен ми мирише на царевица) и вкус подобен на лапад. Манголд или наричан още спанаково или листно цвекло е листен зеленчук с който могат да се приготвят вкусни основни ястия с месо,картофи,крокети и зеленчукови кюфтета,манголд с нахут.Зеленчукът е подходящ и  за пълнеж на емпанади, кишове и баници и за приготвянето на вкусна лазаня, омлети,супи и сосове.
А ето и рецептата за Манголд с бекон.


ПРОДУКТИ
1кг. Манголд
200гр.бекон
2скилидки чесън
1супена лъжица брашно
олио
сол на вкус





*1.Измийте и нарежете манголда на лентички.Поставете нарязаният зеленчук в тенджера с подсолена вода и го сварете за около 15/20минути или до омекване.Оставете свареният зеленчук да се охлади и го прецедете.

    *2.В тиган запържете  200гр. нарязан бекон.Прибавете и около 2,3 супени лъжици олио.Добавете чесъна нарязан на ситно.Към ястието прибавете лъжица брашно и разбъркайте с лъжица за да се размесят съставките и да не се получат бучки от брашното.Прибавете свареният и отцеден манголд и разбърквайте 2,3 минути за да се смесят съставките.
Посолете ястието на вкус и го отстранете от котлона .Сервирайте ястието топло с яйца на очи и лентички хрупкав бекон.

2 коментара:

  1. Танче,
    семена от манголд купих преди няколко години и ги засяхме.Получихме страхотни растения, които много лесно се отглеждат.Веднъж засяти дори се разсяват и следващата година си ги имаш,без да си ги сял.Страхотни супи, баници и сарми стават с манголда.И цяла година си расте в градината, ако не е студено или е някъде на завет.И твоето ястие се е получило чудесно, но ние този манголд вече много го употребяваме за всичко, което изисква зеленина.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Еха браво,много ме зарадва,че се засажда и у нас.Много го обичам тоя вкусен треволяк.Доста се чудех дали да публикувам рецепта с мангол и дали го има и у нас,но ми разсея колебанията Ленче.:)Поздрави и хубав ден ти желая!
    П.С. Ленче,завиждам ти благородно за градината :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...