.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 7 октомври 2013 г.

КЕЙК С ОРЕХИ,МОРКОВИ,СТАФИДИ И ЯБЪЛКИ

Нежен и крехък сладкиш с моркови,орехи и ябълки и с аромат на канела.Ако сте скептично настроени към морковите,като добавка към сладкиши,мога да ви уверя,че с моркови се приготвят страхотни, вкусни,сочни и крехки сладкиши.А с добавка и на орехи ,канела и ябълки се получава страхотна комбинация.У дома само като спомена,че ще приготвям нещо сладичко с моркови и получавам широки усмивки и нетърпеливи въпроси -готов ли е вече сладкиша.Споделям рецептата за сладкиша с моркови,които се излапа за минути у дома.
ПРОДУКТИ
125гр.меко масло
3яйца
220гр.захар
125гр.кисело мляко
1ч.л.бакпулвер
120гр.моркови
70гр.стафиди
30мл.бренди,ром
200гр.ябълки
120гр.орехи
1ванилия
140гр.брашно
щипка канела


Накиснете в бренди,ром или друг алкохол стафидите.
В купа разбийте белтъците с част от захарта около 80гр.
В друга купа разбийте меко масло с останалата захар.
Прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате с миксер.
Към сместа прибавете киселото мляко с разтворена чаена лъжичка бакпулвер.

Настържете на едро ренде обелените и почистени ябълка и морков, и ги добавете към тестото,като разбърквате с дървена лъжица.

Прибавете накиснатите и изцедени от алкохола стафиди.
Пресейте брашното,и към него добавете канелата,ванилията и смлените орехи.
Към тестото прибавяйте на 2,3пъти сухата смес/с брашното/,като я редувате с разбитите на сняг белтъци.

Прехвърлете кексовата смес  в малка обла тава или форма с диаметър около 22см.,намазана с масло или постлана с хартия за печене.Поръсете сладкиша с филирани бадеми или орехи.



Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180гр. за около 30/35минути.
След изтичане на 30минути от печенето, си направете проверка по познатият начин с клечка за зъби.***Аз си изпекох кейка в керамичен съд,като времето за изпичане на кейка ми отне 35минути.

Оставете кейка да се охлади и го поръсете обилно с пудра захар.
Кейкът е вкусен както и леко топъл,така и охладен на стаена температура.
Да ви е сладко!
 Други предложения с моркови:
    *Кейк с моркови,лешници и белтъчно-карамелена глазура
    *Кейк с орехи,канела и моркови
Други предложения с ябълки:
    *Венец с ябълков пълнеж
    * Тарт с лимонов крем,ябълки,орехи и меренге

16 коментара:

  1. Танчеее .... много е красиво при теб :) и апетитно :)
    Това ще е следващия кекс който ще направя ... че още не съм пробвала с моркови :(
    Поздрави и хубав октомврийски понеделник !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Дани!Опитай го,ще ти хареса.У дома често приготвям сладкиши с моркови и ни допадат много.Поздрави и хубава седмица ти желая!

      Изтриване
  2. Um bolo lindo e com um interior super delicioso.
    Gostei muito
    boa semana
    bjs

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен е, Танче! Много обичам сладкиши с ябълки! А сладкиш с моркови съм правила, само че със сладко от моркови. :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Светле.И на мен ми допадат сладкиши с ябълки.Със сурови моркови също стават много вкусни сладкиши.Вица за зайчето е мит :) :) :) супер са си и сладкишите и тортите с моркови.Хубава седмица ти желая Светле!

      Изтриване
  4. Танче, много ароматен, вкусен и нежен кейк си ни поднесла, мила! А от снимките ми стана толкова уютно! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  5. Таничка, този път няма да те хваля, ами направо си открадвам парченце и бягам да си хапна на спокойствие... :)
    Чудесен десерт отново. Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Черпя те с парченце,Гери.Радвам се,че ти допада.Поздрави и успешна седмица ти желая миличка!

      Изтриване
  6. Ех, че сочен и пухкав! Чудесен е станал!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошен е, Танче
    изглежда събрал всички есенни аромати, много вкус и топъл цвят.
    Благодаря за чудесната рецепта, сърдечни поздрави и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Дианче!Радвам се,че ти допада моето есенно сладичко предложение.Сърдечни поздрави и хубав ден ти желая!

      Изтриване
  8. Здравейте, за съжаление моят кейк не стана, защото в рецептата ви количеството брашно е сбъркано - твърде малко е, и кейкът стана глетав и по средата е по-скоро като пюре от ябълки и моркови. Ревизирайте си брашното, според мен двойно количество му трябва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лора,често приготвям този кекс по описаната рецепта и винаги е сполучлив, много вкусен,сочен но не и глетав,с една и съща консистенция след изпичане.Количеството брашно не е объркано/ 140гр.брашно/.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...