.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 11 октомври 2013 г.

ПИТКИ ТИКВИ

ПРОДУКТИ
За тестото
за закваската
40мл.хладко прясно мляко
1ч.л.мед
15/20гр.мая за хляб
7,8с.л.брашно

640гр.брашно
2,5чаени лъжици сол
3ч.л.захар
3яйца
250мл.хладко прясно мляко
около20гр.брашно за доомесване
1жълтък за намазване
орехови ядки



Направете закваската,като в купичка разтворите маята в 40мл.прясно мляко.Добавете 1ч.л.мед и  брашно/около 7,8с.л./,колкото да се получи гъста кашичка без бучки. 

Завийте купичката с чиста кърпа и я приберете на топло за около 15/20минути докато удвои обема си.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете солта,захарта,закваската,яйцата и една чаена чаша хладко прясно мляко.
Замесете меко и гладко тесто,ако е нужно добавете още малко брашно.
Направете тестото на топка и го намажете  с 1/2ч.л.олио.

Завийте тестото с чиста кърпа и го приберете на топло за около 40/50минути.
Премесете тестото и го разделете на малки равни части с големина,колкото малка ябълка.
Оформете всяка част на топчета,подредете ги на работният си плот и завийте с стреч фолио или кърпа за да не хващат коричка.
Оформяне на питка тиква
Вземете в ръце едно топче и с ножица направете 5 малки разреза.Оформете листенцата,като 5лиснo цвете.При втасването на питките разрезите се разливат и не са толкова изразени,както първоначално ,оформените листенца се отпускат и се получават питки във форма на тиква.Как се оформят,може да видите стъпка по стъпка на снимката по-долу.


.
По същият начин оформете и останалите топчета тесто.
Подредете питките в тави на разстояние една от друга.По средата на всяка питка набучете по половинка орехова ядка.Оставете питките да удвоят обема си за около 40/50минути.
Намажете питките с разбит с 1ч.л.прясно мляко жълтък.
Изпечете питките в нагряна фурна на 190градуса,при мен за около 20мнути.
От същото тесто може да си приготвите и по голяма пита във формата на тиква.
Да ви е сладко!

16 коментара:

  1. Много много оригинални и красиви! :) Грабнаха ми окото и ще се правят, няма начин! :)

    Хубави почивни дни, Танче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси за комплиментите.:) :) :)Направи ги Светле,много са вкусни ,а и начина на оформяне допадна много на децата.Хубав уикенд ти желая Светле!

      Изтриване
  2. Браво, много са оригинални! Синът ми току-що ги видя и си поръча същите :)
    Чудесна идея за Хелоуин!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Мария.Наистина са много оригинални.И аз имам поръчка да ги направя отново за Хелоуин.:) На децата много им допаднаха както на вкус,така и визуално.Хубав уикенд ти желая!

      Изтриване
  3. Прекрасни и много идейни питки!Благодаря ти за чудесното предложение,Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че ти допадат питките Миленка, благодаря ти за комплиментите.Хубав уикенд ти желая!

      Изтриване
  4. Танче, ама те са просто върховни! И съвсем за сезона на тиквите :) Че ще опитам да ги направя, това е сигурно, пък дали ще станат точно тикви ... Страхотно предложение! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Албенче.Точно за сезона са си наистина.Направи ги,ще ти харесат.Обзело ме е едно предхелуинско настроение.:) по -зле съм от малко дете,чакам с нетърпение хелуин,ако ме вземат и мене децата за бонбони,тръгвам без да се замислям.Хубав уикенд ти желая!

      Изтриване
  5. Много красиви,а сигурно и много вкусни.Ще ги направя,няма как.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплимента.За вкуса гарантирам,много са ароматни и вкусни.

      Изтриване
  6. Много красиви и подходящи за сезона питки! Много ми допада идеята, още във ФБ като ги видях останах очарована! Комплименти, Танче и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комлиментите,Катенце.Много се радвам,че ти допада идеята.Хубава нова седмица ти желая !

      Изтриване
  7. Много ми харесаха как изглеждат, въпреки,че не празнувам хелоуин :) Имам замесено тесто,веднага ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
  8. Хвърлила съм им око на тези питки.:)
    Направила си ги чудесни,Танче!
    Ще ползвам твоята рецепта,благодаря!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Mnogo sa krasivi i sigurno shte gi napravia, iskam samo da potvardia kolichestvoto na solta- 2,5 chaeni lujichki sol se slagat, za da badat pitkite soleni li?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, количеството сол е 2и половина чаени лъжици сол.Получава се солено тесто,което сладни много приятно от добавената захар.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...