.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

събота, 30 юни 2012 г.

ТИРАМИСУ С МАЛИНИ

Лятото е комбинация от слънце,море,музика,студени коктеили и любов.През този прекрасен сезон ставаме по-усмихнати,по-щасливи,пъстри и красиви.Е тази година моето семейство  ще се разминем с мечтаната слънчева Тоскана,но това не ни пречи, през уикенда да се забавляваме.Ходим я на пикник или на разходка в планината или на някое прохладно заведение на по бира или кафе с приятели, а прохладните съботни летни вечери ни събират и правят времето прекарано заедно с любими хора прекрасно и вълшебно.Е днес очаквам приятели на  барбекю и се чудих с какъв десерт да ги изненадам.Нямам време да приготвя някаква торта а и честноооо в това хубаво лятно слънчево и цветно време, нямах никакво желание да се пека пред печката вместо да съм навън на разходка със семейството си. Та ми хрумна да направя тирамису в коктейлни чаши.В чаши защото на сладкишът му трябва време за да стегне а нямам такова.В чаши,тирамисуто е  със същият превъзходен вкус,добре охладено и за да бъде нещо по различно реших да прибавя и малини за разкош.:) :) :)
ПРОДУКТИ
500гр.маскарпоне
около 300/400гр.бишкоти
5яйца
200гр.захар
2ванилии
кора на половин лимон
1с.л.бренди
1ч.ч.нес кафе
какао на прах
300гр.малини
2лентички желатин
Разделете белтъците от жълтъците.В купа разбийте белтъците с 3с.л.захар.
В друг съд разбийте жълтъците с останалото количество захар.
Разбийте сиренето до пухкав крем.Добавете ванилията и настъргана лимонова кора.Накиснете в студена вода 2лентички желатин за 5минути.100гр.от малините пасирайте с 2с.л.захар и загрейте на котлон до кипване.Ако желаете прецедете през цедка и прибавете размекнатите лентички желатин.Оставете малините да се охладят и ги прибавете към жълтъците.Прибавих желатин за да се стегне по бързо крема,но по принцип не слагам желатин,достатъчно е да охладите тирамисуто за ден,сладкишът се стяга и няма нужда от допълнителни продукти за желиране.
Внимателно прибавете сместа с жълтъци и малини,към маскарпонето.Прибавете на порции и разбитите белтъци.Ако ви притесняват яйцата ги разбийте на водна баня.Може да замените яйцата със сметана.
Приберете крема в хладилник за да се охлади.



Разтворете 2ч.л.нес кафе в 1ч.ч.вода.Прибавете захар на вкус и 1с.л.бренди.Оригиналната рецепта за тирамису е с кафе еспресо,но аз предпочитам нес кафе.
Начупете бишкоти на малки парченца,потапяйте ги в кафе и ги подредете на дъното на коктейлни чаши.Сипете част от крема,няколко малини и поръсете с какао.Отново наредете потопени бишкоти,малини и крем.
Приберете чашите в хладилник за да се охладят и стегнат сладкишите  за няколко часа.При сервиране украсете с малини и листенца мента.

2 коментара:

  1. Ееее това е любимият ми десерт.Аз го правя със сметана без яйца.Представям си с пия малинки колко ще да е вкусно.А в чашки е чудесно мойто тирамису все се разпада а така няма опастност.Поздрави Танюшкаааа!!!

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен ми харесва много.На мен ми харесват плодови сладкиши и десерти и затова ...все слагам плодове :) :) :)А за разпадането...ами ако не изтрайват твоите сладури да се стегне.В чаши е много красиво.Поздрави и на теб миличка.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...