.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

събота, 16 юни 2012 г.

МАЛИНОВА ТАРТА С КРЕМ ОТ БЯЛ ШОКОЛАД И МАСКАРПОНЕ


Имах малко пресни ароматни и много вкусни малинни.Половината ги излапаха децата за секунди а другата половина се чудих на какъв сладкиш да ги приготвя.Исках да е някакво сладко изкушение да не е торта и да запазя малините в свежи,ароматни и пресни .И реших защо пък да не направа тарта.У дома обожаваме тартите във всякакви вариации а най- вече плодовите.Е представям ви малинова тарта с божествено вкусни малини с хрупкава платка и крем със сметана,малини,бял шоколад и маскарпоне.Чудесно съчетание на вкусове.
ПРОДУКТИ
За платката
230гр.брашно
70гр.меко масло
60гр.захар
1жълтък
1яйце
1бакпувер
щипка сол
брашно за доомесване
и разточване

За крема
100гр.малини
1с.л.захар
70мл.течна сладкарска сметана
150гр.бял шоколад
1ч.л.агар или 1пакетче
желатин
100мл.разбита сладкарска сметана
200маскарпоне
2/3с.л.захар

1малка кофичка заквасена сметана
2/3с.л.пудра захар
1/4кората на портокал
100/150грама малини за декорация
1/2с.л.малинова заливка

В купа пресейте брашното,бакпулвера и солта.Направете кладенче и в него сипете жълтъка,мекото масло и разбитото яйце с захарта.Замесете меко и гладко тесто.Направете го на топка и го завийте го в стреч фолио и го приберете в хладилник за тридесет минути.Върху набрашнен плот разточете тестото на тънка кора.Внимателно прехвърлете кората в намаслена и поръсена с брашно форма с отделящо се дъно.Направете си платката с борд,така тартата ще изглежда по добре при разрязването и ще задържа крема.Изпечете платката в нагряна фурна на 200градуса до леко зачервяване.Оставете платката леко да се охлади и я намажете с мед.
В малка купа намачкайте 100гр.малини с 1с.л.захар.Оставете ги на котлон да кипнат за 2,3минути.Отстранете от огъня и оставете малините да се охладят.
В купа начупете 150грама бял шоколад.Кипнете 70милилитра течна готварска сметана и я прибавете ,към начупеният шоколад.Разбъркайте добре докато се разтвори шоколада.Разтворете 1ч.л.агар/кантен/ в 1с.л.вода или 1пакетче желатин.Прибавете агара към малините разбъркайте добре и прибавете малините към белият шоколад.Прибавете белият шоколад и малините,към разбитото на пухкав крем маскарпоне.
Разбийте с 2/3с.л.захар 100мл.готварска сметана.С шпатула прибавете сметаната на порции,към маскарпонето.Оставете крема да се стегне.
Разбийте 1малка кофичка квасена сметана с 2,3с.л.пудра захар.Настържете малко портокалова коричка и приберете сметаната в хладилник.
Върху намазаната с мед платка намажете квасената сметана и леко загладете.Сложете си ринга на формата в която сте пекли платката.Прибавете крема и загладете.Полейте леко с малинова заливка.Най-отгоре подредете малини.Приберете тартата в хладилник за да се стегне най-добре за един ден.

7 коментара:

  1. Много апетитно изглежда тази малинова торта! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Наде.Беше много вкусна ама...много бързо свърши:) :) :)Поздрави и успешна седмица.

      Изтриване
  2. ОЙ ОЙ ОЙ ТИЯ МАЛИНКИ ОТГОРЕ.А КАК ОБИЧАМ И ТАРТИТЕ....

    ОтговорИзтриване
  3. Боже невероятно вкусно изглежда с тия вкусни малинки.Да се чуди човек кое по напред да си приготви от твоите вкуснотии.:)

    ОтговорИзтриване
  4. изглежда добре,но какво е агар -кантен.благодаря ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Агар-агар или Кантен е растителен заместител на желатина.Мисля,че се приготвя от някакъв вид водорасли,много по- добър е за желиране от познатия ни желатин.Купувам си го от всички по големи магазини.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...