.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 24 май 2012 г.

ПРАЗНИЧНА ПИТА ЗА СПАСОВДЕН

На 24май 2012г. честваме два светли празника.Празник на Славянската писменост и българската просвета и култура и Възнесение Господне/Спасовден/-денят на спасителя. Спасовден се отбелязва всяка година на различен ден, тъй като се мести в зависимост от Великден, но винаги е в четвъртък. Чества се точно 40 дни след Великден е и последният, седми Велики четвъртък. Нарича се Възнесение Господне, тъй като отбелязва момента, в който Христос се възкача на небето.
Спасовден е свързан с култа към мъртвите, тъй като се смята, че на този ден Господ прибира душите на покойниците, които са на свобода от първия Велики четвъртък.
На този светъл ден без празничен хляб не може. Спасовден е и празник на хляба и хлебарите. Честит празник!

ПРОДУКТИ
За закваската
40гр.мая
100мл.хладко прясно мляко
1с.л.захар
3/4с.л.брашно

За тестото
600гр.брашно
250мл.прясно мляко
100мл.кисело мляко
3яйца
2ч.л.сол
брашно за доомесване

За намазване
1жълтък разбит с 1ч.л.
прясно мляко
разтопено масло

В малка купа  направете закваската от изброените по-горе продукти.Консистенцията на закваската,трябва да бъде с гъстота на гъста каша. Покрийте я с чиста кърпа и я оставете на топло за около 10/15минути,докато си удвои обема.
В купа пресейте брашното и солта,направете в средата кладенче и в него сипете закваската,,1ч.ч.топло мляко,киселото мляко и яйцата.
Замесете гладко и меко тесто.Завийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да удвои обема си за около час.Премесете тестото.
1.Отрежете от тестото 3еднакви части с големина, колкото голямо яйце.
Направете ги на фитили и ги сплетете на плитка.Съединете двата края на плитката и поставете в средата на обла тава постлана с готварска хартия.
2.Отрежете 6/7еднакви части големи колкото голямо яйце и го подредете на разстояние едно от друго.
3.Отрежете част от тестото оформете го на фитил.С ножица изрежете малки листенца.Прехвърлете фитила в тавата, между 1 та и 2 част.Разрязаните листенца оформете да са върху топчетата.
4.Останалата част от тестото разточете на правоъгълна кора намажете я с разтопено масло и навийте двата края към средата.Нарежете на части с дебелина 1.5см/2см.Запълнете празните пространства между топчетата.Ако ви останат парченца ги наредете върху питата.Полейте питата с2/3с.л. разтопено масло.
5.Оставете питата да почине и да удвои обема си за около час.Намажете я с разбит с 1ч.л.прясно мляко жълтък и 2,3 капки олио.Поръсете с едра сол.
Изпечете питата в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване за около 40минути,като 10минути преди да я извадите от фурната я покриете с алуминиево фолио за да не изгори.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...