.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

петък, 4 май 2012 г.

ПОРТОКАЛОВ СЛАДКИШ С ОРЕХОВ КРЕМ И МАСКАРПОНЕ

ПОРТОКАЛОВ СЛАДКИШ С ОРЕХОВ КРЕМ И МАСКАРПОНЕ

Сладкиш с портокалов блат и пухкав крем от маскарпоне,смлени орехи,кондензирано мляко и лешникова паста.Ароматен, нежен и приятен на вкус.С заливка от шоколад,лешникова паста и маскарпоне.Гарниран със бадемов сладолед е невероятна комбинация от вкусове.
А ето и продуктите и начина на направата му.

Продукти
5яйца
1 и 1/2ч.ч.захар
1ванилия
2 и 1/2ч.ч.брашно
200мл.прясно мляко
125мл. масло
1бакплувер
кората на 1портокал

ЗА КРЕМА
250гр.сирене маскарпоне
5с.л.подсладено комдензирано мляко
3с.л.пудра захар
1ч.л.лешникова паста
50гр.смлени орехи

ЗА ЗАЛИВКАТА
50гр.шоколад
3с.л. от крема
1ч.л.лешникова паста



Отделете белтъците от жълтъците.В купа разбийте белтъците със 1/2ч.ч.захар и щипка лимонена киселина.
В друга купа разбийте жълтъците с останалата захар.Прибавете,към разбитите жълтъци течно масло на тънка струйка,като разбивате непрекъснато.Настържете на ситно ренде кората на 1портокал.Добавете и 200мл.прясно мляко.Прибавете 2 и 1/2ч.ч.пресято брашно,размесено с бакпулвера и  ванилия.Разбъркайте добре  до  хомогенна смес,която е със средна гъстота на кексово тесто.
Прехвърлете сместа в постлана с готварска хартия кръгла кексова форма,за предпочитане с махащо дъно.Може да си приготвите блата и в правоъгълна форма.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180 градуса за около 40/45минути или до зачервяване.За да сте сигурни,че блатът ви е изпечен направете проверка по стария изпитан начин с клечка за зъби.




Оставете блата да се охлади и го пригответе за пълнене с крем.С ринг изрежете кръгчета на разстояние едно от друго около 1/2см..Аз си направих разтоянието между дупките по голямо ама така има по малко крем.Нарежете   кръглите изрезки на тънки кръгчета и ги поставете в дупките направени с ринга.Върху кръгчетата с лъжичка сипете от крема и запълнете дупките до горе.Завършете запълването,като похлюпите с по още едно тънко кръгче.Така крема си остава вътре във блата.
А крема си пригответе,като в купа разбиете сиренето маскарпоне до пухкав крем.Прибавете 5с.л.кондензирано мляко и 3с.л.пудра захар,като продължавате да разбивате.Отделете 4с.л.от сместа,ще ви трябва за заливката.Прибавете и 1ч.л.лешникова паста.Добавете и 50 гр.смлени орехи, разбъркайте и ...крема ви е готов.
Пригответе си заливката,като към сместа,която отделихте прибавите50грама разтопен шоколад и 1ч.л.лешникова паста.Ако ви се получи по гъста заливка,добавете няколко капки прясно мляко.
Полейте небрежно сладкиша с заливката .Декорирайте със филирани бадеми и разтопен черен шоколад.Поднесете сладкиша леко охладен с пресни плодове или  сладолед поръсен със ядки и шоколад.
Ако са ви останали изрезки и крем,направете си тези малки весели пастички - три малки кръгчета от изрезките слепени с крем и поляти с шоколад.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...